Hyvinvointivalmentaja Riikka Lausniemi

Kuvaaja: Kukka Yläpelto

Kalevalainen jäsenkorjaaja 2020- 2023 (Kansanlääkintäseura r.y.)

Hyvinvointivalmentaja 2014 (Valmentamo)

Wellness Coach 2014 (FAF)

Nutrition Coach 2013 (FAF)

Personal trainer 2005 (Fitness Institute Australia)

Ryhmäliikuntaohjaaja 1996 (Svoli) ja 2005 (Fitness Institute Australia)

Sosionomi AMK 2000 ja Lastentarhanopettaja AMK 2015

Lisensioitu Kangoo Jumps -ohjaaja ja kuntonyrkkeilyohjaaja, äänimaljarentousohjaaja, Les Mills Body Pump ja Body Combat-ohjaaja, Zumba- ja Power Plate -ohjaaja

Olen Riikka Lausniemi, ruuhkavuosia elävä hyvinvointialan yksityisyrittäjä, uusperheen äiti ja vaimo, joka ei osaa kokata, vaihtaa autoon öljyjä eikä ymmärrä tietokoneistakaan juuri mitään. Lasteni mielestä olen boomer ja nolo, kun olen syntynyt 1900-luvulla. Koen kuitenkin vahvuudekseni aidon haluni auttaa, elämänkokemukseni erilaisten ihmisten kanssa, kansainvälisen valmennushistoriani sekä huumorintajuni ja maalaisjärkeni, joka on pelastanut minut monestakin kiperästä tilanteesta maailmalla. Monipuolinen osaamiseni on tulosta ehtymättömästä uteliaisuudesta, kiiinnostuksesta ja halusta oppia aina uutta.

Peruskoulussa inhosin liikuntatunteja ja opettaja yhtä paljon minua kuin minä häntä. Seiskan liikuntanumero vaihtui onneksi innostukseksi ja kiitettäväksi lukiossa, kun saimme kokeilla eri lajeja mukavan opettajan johdolla. Aerobic vei minut heti mukanaan ja hartain toiveeni olikin itse joskus jumpata salin eturivissä ohjaajana. Ammattikorkeakoulussa opiskellessani pääsin toteuttamaan haaveeni opiskeluni ohella, kunnes yliopistossa opiskellessani satuin hakemaan hetken mielijohteesta vapaaehtoistyöntekijäksi Etelä-Afrikkaan opettamaan liikuntaa. Siitä alkoi ”maailmanympärimatkani”, joka kesti lähes 10 vuotta.

SCORE, Mpumalanga, Etelä-Afrikka

Kansainvälinen järjestö Sport Coaches Outreach lähetti neljä suomalaista matkaan samaan aikaan, kun vuosituhat vaihtui. Minä olin yksi heistä. Puolen vuoden komennus ja tavoite kouluttaa kuuden alakoulun opettajat opettamaan uusia liikuntalajeja syrjäkylän ainoana valkoihoisena oli vähintäänkin haastavaa ellei jopa turhauttavaa. Etelä-Afrikka avasi silmäni ja opetti työssäni kärsivällisyyttä sekä kekseliäisyyttä. Ristiriitaisuudellaan ja kauneudellaan se myös hämmensi sekä opetti kiitollisuutta siitä, että selvisin hengissä niin monista hengenvaarallisista tilanteista tänä aikana.

Hotel Los Jameos Playa, Puerto del Carmen, Lanzarote

Täällä neljän tähden hotellissa työskentelin puoli vuotta Animatorina britti- ja sakasalaisturistien parissa. Työnkuvaani kuului hotelliasiakkaiden monipuolisesta vapaa-ajantoiminnasta vastaaminen. Järjestimme mm. aerobic ja tae-bo-tunteja, vesipooloturnauksia, jousiammuntaa sekä ohjelmaa lapsille. Iltaisin toimin lasten Minidiscon ohjaajana ja aikuisten tanssien DJ:nä. Tämä työ opetti erityisesti yhteistyön, hyvän tiimihengen ja heittäytymiskyvyn merkityksen.

NCL, SS Norway, Caribia

Norwegian Cruise Line oli hieno neljän kuukauden kokemus, meitä oli legendaarisella höyrylaiva SS Norwaylla töissä kaksi suomalaista sekä lähes 1200 muuta työntekijää. Kyseessä oli 7-päivän Karibian risteily Miamista. Toimin tällä risteilijällä Sports Afloat Coordinator-tehtävissä, eli vastuullani oli liikuttaa amerikkalaisia matkustajia sekä aluksella että maissa. Täälläkin ymmärsin, että uusiin haasteisiin vastatessani opin aina uutta. Laivalla työskennellessä yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen korostui myös entisestään. Pelastushelikopterit ja pommiuhkat olivat tällä reissulla mieleenpainuvia kokemuksia.

Zhuhai New Century School, Kiina

Yhdessä australialaisen kollegani kanssa opetimme vuoden verran yläkoululaisille englantia yksityisessä kiinalaisessa sisäoppilaitoksessa. Tosin täälläkin intouduin ohjaamaan oppilaille iltaisin tanssitunteja. Kiina on vastakohtaisuuksien maa ja täällä opin toimimaan yksin ja sopeutumaan erilaisiin toimintatapoihin, mihin olin tottunut. Mieleen jäivät myös oppilaiden kurinalaiset aamuvoimistelut.

Sydney, Australia

Australiassa vierähti kaksi vuotta. Työskentelin eri kuntosaleilla ja yksi niistä sponsoroi personal trainer-opintoni sekä jatkoviisumini. Australia oli ehdottomasti elämäni tähän astisin paras kokemus. Tiesin löytäneeni vihdoin ammatillisen identiteettini ja varmuuden siitä, mitä haluaisin tehdä työkseni. Nautin vapaudesta ja työn monipuolisuudesta sekä opin paljon uusia asioita opiskellessani alaa. Vapaa-ajallani nautin sukeltamisesta, pyöräilystä ja kajakoinnista, kokeilinpa kiipeilyä, koskenlaskua, laskuvarjohyppyä ja surffaustakin.

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoossa pääsin vihdoin luomaan uraa personal trainerina. Työpaikkojani olivat maankuulut pt-studiot ja kuntosalit mm. The Third Space, The Catalyst, The Marriott Canary Wharf ja The Power Plate Studio sekä viiden tähden Le Meridien. Asiakkaani olivat miljonäärejä ja kuuluisuksia, joilla oli omat sihteerit ja autonkuljettajat. Tavallista oli, että asiakkaani palkkasi minut pariksi viikoksi Itävaltaan Chalet-mökilleen treenaamaan häntä loman ajakseen. Pääsin oppimaan paljon mm. Jonathan Goodairilta, joka pisti minut treenaamaan hänen julkkisasiakkaitaan ja jonka valmennettaviin myös Madonna kuului.

Brittiversio 10 Years Younger-ohjelman Jon Denoris otti minut personal training- studionsa yhdeksi huippuvalmentajakseen, kunnes muutaman vuoden kuluttua uskalsin vihdoin kokeilla siipiäni ja perustin Lontoossa oman yrityksen. Menestyksekäs pt-yritykseni Fitness InFinnity tuli tiensä päähän vasta, kun lensin synnyttämään Suomeen v. 2009. Oli aika sanoa bye for now uskollisille asiakkailleni Lontoossa. Lontoon vuodet vahvistivat ammatillista osaamistani ja kasvattivat itsetuntoani. Työssäni ylitin monesti itseni, kiitos minuun uskovien pomojen, jotka pistivät minut säännöllisesti epämukavuusalueelle- kirjoittamaan tieteellisiä artikkeleita lehteen, treenaamaan asiakkaita non-verbaalisesti ja opiskelemaan lisää biomekaniikasta.

Vuodet ulkomailla

Nämä vuodet ulkomailla ovat vaikuttaneet elämänkatsomukseeni ja arvoihini vahvasti. Olen nähnyt eri tapoja vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Näen ihmisen kokonaisuutena, mihin sekä sisäinen tila että ulkoinen ympäristö osaltaan vaikuttaa. Iän ja kokemuksen myötä olen ymmärtänyt, että pelkät personal trainerin ja ravintovalmentajan vinkit harvoin riittävät, vaan tarvitaan kokonaisvaltaista näkökulmaa asiakkaan tilaa arvioidessa ja tavoitteisiin pyrkiessä. Hyvinvointivalmentajana minusta onkin tärkeintä auttaa asiakasta löytämään arjen tasapaino antamalla eväitä elämänhallintaan. Omalla energisellä ja kannustavalla olemuksellani haastan asiakkaani ylittämään itsensä ja astumaan rohkeasti epämukavuusalueelle- alueelle, jossa tehdään tuloksia.

Fressi, Ylöjärvi 2009-2016, Personal trainer, Wellness Coach, ryhmäliikuntaohjaaja ja ryhmäliikuntavastaava v. 2012-2014

Vielä lasketun ajan jälkeenkin ohjasin tunteja silloisella Finnbodylla, nykyisellä Fressillä. Synnytin suloisen ja terveen pojan, ja jatkoin tuntien ohjaamista muutama viikko synnytyksestä. Vähitellen otin myös pt-asiakkaita ja perustin myös toiminimen Kuntopalvelu Porkkanan ensi kertaa. Fressillä toimiessani tein pitkää päivää enkä osannut sanoa ei. Niinpä vähitellen paloin loppuun. Ymmärsin, etten voi auttaa toisia, jos itse teen juuri päinvastoin kuin neuvon asiakkaitani. Niinpä vähensin asiakkaita ja viikkotunteja ja opiskelin hyvinvointivalmentajaksi. Koulutus antoi minulle valtavasti tietoa sekä asiakkaiden että itseni kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Kun tulin uudelleen raskaaksi, osasin jo kuunnella kehoani paremmin. Asetin terveyteni ja kehoni työn edelle.

Vammala 2016-

Pienen tyttövauvamme tultua maailmaan tein päätöksen, että en enää käytä työmatkoihini aikaa ja järkeistän ajankäyttöäni. Suoritin raskaana ollessani opettajan pedagogiset opinnot, ja aloitin päivätyöt lastentarhanopettajana. Aluksi Nokialla, sitten Häijäässä ja vihdoin Vammalassa. En kuitenkaan halunnut luopua ryhmäliikunnan ohjaamisesta, vaan edelleen ohjasin monet illat sekä Nokialla että Vammalassa tunteja yhteistyössä EasyFitin, Sastamalan Opiston, Vammalan Naisvoimistelijat Ry:n sekä sittemmin myös Kunnon Startti OY:n kanssa. Huomasin jälleen luisuvani suorittamiseen, liikaan tekemiseen, kiireeseen ja väsymykseen. Pinna oli kireällä ja huono äiti -fiilis päivittäistä. Opiskelin äänimaljarentoutusta, jotta löytäisin vastapainoa kovalle menolle, kiireelle ja kovasykkeisille tunneille. Se ei riittänyt- vaikka intoa riitti, paukkuja ei. Kuten sanotaan ”kaista ei riitä kaikkeen”. Ymmärsin, että vaikka positiivinen eu-stressi ajaa meitä eteenpäin ja jaksamme, koska teemme työtä jota rakastamme, on se kuitenkin lähes yhtä kuluttavaa kehollemme ja mielellemme kuin paha stressi. Priorisoin, ja jätin osan töistä, jotta olisin jaksanut myös kotona äitinä ja puolisona. En halunnut uudelleen kokea totaalista uupumusta. Onneksi reagoin ja tein tarvittavia muutoksia, ajoissa.

Vähitellen olen tullut lähemmäs ja lähemmäs unelmaani. Minulla on vihdoin alakerrassamme pieni ja toimiva pt-studio, jossa otan asiakkaita vastaan. Syksyllä 2018 päätin heittäytyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Sitä seurasi kovat koronavuodet, mutta en ole hetkeäkään katunut valintaani. Päinvastoin, löysin vihdoin Vammalan Väriaitan alakerrasta toimivan ja tarkoitukseeni täydellisen ryhmäliikuntatilan Kangoo Kellarin lokakuussa 2021, mikä mahdollistaa entistä monipuolisemmat tunnit myös yrityksille tarjottavaksi. Minua onnisti, koska löysin myös huipputiimin ohjaamaan Kangoo Jumps -tunteja kanssani. Haluan myös jatkuvasti oppia ja kehittyä ja halustani auttaa asiakkaitani kokonaisvaltaisemmin lähti myös idea opiskella kalevalaista jäsenkorjausta. Peruskoulutus on nyt 2021 suoritettu ja syventävät opinnot jatkuvat.

Elämä on jatkuvaa tasapainon hakemista, työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, omien tarpeiden muistamista, muiden odotusten ja arvojen ristiriidan sietämistä. Virheistä oppimista, hetkeen tarttumista ja onnen löytämistä arjen pienistä hetkistä. Merkityksellisyyden löytämistä, tärkeitä hetkiä ja kohtaamisia ihmisten kanssa. Läsnäoloa, kuuntelua ja ymmärrystä. Arvostusta ja kiitollisuutta. Elämässä tarvitaan vähemmän keppiä ja enemmän Porkkanaa.

Kuvaaja: Auli Mäki-Soini