Kuntopalvelu Porkkana > Valmentaja

Riikka Lausniemi

Hyvinvointivalmentaja 2014 (Valmentamo)

Wellness Coach 2014 (FAF)

Nutrition Coach 2013 (FAF)

Personal trainer 2005 (Fitness Institute Australia)

Ryhmäliikuntaohjaaja 2005 (Fitness Institute Australia)

Sosionomi ja LTO AMK 2000

Lisensioitu Kangoo Jumps- ohjaaja ja kuntonyrkkeilyohjaaja

Olen Riikka Lausniemi, ruuhkavuosia elävä yksityisyrittäjä, uusperheen äiti ja vaimo sekä osa-aikainen lastentarhanopettaja liikuntapäiväkodissa. Aluksi ohjasin ryhmäliikuntatunteja opiskeluni ohella, kunnes yliopistossa opiskellessani satuin hakemaan hetken mielijohteesta vapaaehtoistyöntekijäksi Etelä-Afrikkaan opettamaan liikuntaa. Siitä alkoi ”maailmanympärimatkani”, joka kesti lähes 10 vuotta.

SCORE, Mpumalanga, Etelä-Afrikka

Kansainvälinen järjestö Sport Coaches Outreach lähetti neljä suomalaista matkaan samaan aikaan, kun vuosituhat vaihtui. Minä olin yksi heistä. Puolen vuoden komennus ja tavoite kouluttaa kuuden alakoulun opettajat opettamaan uusia liikuntalajeja syrjäkylän ainoana valkoihoisena oli vähintäänkin haastavaa ellei jopa turhauttavaa. Etelä-Afrikka avasi silmäni ja opetti työssäni kärsivällisyyttä sekä kekseliäisyyttä. Ristiriitaisuudellaan ja kauneudellaan se myös hämmensi sekä opetti kiitollisuutta siitä, että selvisin hengissä niin monista hengenvaarallisista tilanteista tänä aikana.

Hotel Los Jameos Playa, Puerto del Carmen, Lanzarote

Täällä neljän tähden hotellissa työskentelin puoli vuotta Animatorina. Työnkuvaani kuului hotelliasiakkaiden monipuolisesta vapaa-ajantoiminnasta vastaaminen. Järjestimme mm. tennis- ja tae-bo-tunteja, vesipooloturnauksia, jousiammuntaa sekä ohjelmaa lapsille. Tämä työ opetti erityisesti yhteistyön ja hyvän tiimihengen merkityksen.

NCL, SS Norway, Caribia

Norwegian Cruise Line oli hieno neljän kuukauden kokemus, meitä oli legendaarisella höyrylaiva SS Norwaylla töissä kaksi suomalaista sekä lähes 1200 muuta työntekijää. Toimin tällä Karibian risteilijällä Sports Afloat Coordinator-tehtävissä, eli vastuullani oli liikuttaa matkustajia sekä aluksella että maissa. Täälläkin ymmärsin, että uusiin haasteisiin vastatessani opin aina uutta. Laivalla työskennellessä yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen korostui myös entisestään.

Zhuhai New Century School, Kiina

Yhdessä australialaisen kollegani kanssa opetimme vuoden verran yläkoululaisille englantia yksityisessä kiinalaisessa sisäoppilaitoksessa. Tosin täälläkin intouduin ohjaamaan oppilaille iltaisin tanssitunteja. Kiina on vastakohtaisuuksien maa ja täällä opin toimimaan yksin ja sopeutumaan erilaisiin toimintatapoihin, mihin olin tottunut. Mieleen jäivät myös oppilaiden kurinalaiset aamuvoimistelut.

Sydney, Australia

Australiassa vierähti kaksi vuotta. Työskentelin eri kuntosaleilla ja yksi niistä sponsoroi personal trainer-opintoni sekä jatkoviisumini. Australia oli ehdottomasti elämäni tähän astisin paras kokemus. Tiesin löytäneeni vihdoin ammatillisen identiteettini ja varmuuden siitä, mitä haluaisin tehdä työkseni. Nautin vapaudesta ja työn monipuolisuudesta sekä opin paljon uusia asioita opiskellessani alaa. Vapaa-ajallani nautin sukeltamisesta, pyöräilystä ja kajakoinnista, kokeilinpa kiipeilyä, koskenlaskua, laskuvarjohyppyä ja surffaustakin.

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoossa pääsin vihdoin luomaan uraa personal trainerina. Työpaikkojani olivat maankuulut pt-studiot ja kuntosalit mm. The Third Space, The Catalyst, The Marriott Canary Wharf ja The Power Plate Studio sekä viiden tähden Le Meridien, Pääsin oppimaan paljon mm. Jonatahan Goodairilta, joka pisti minut treenaamaan hänen julkkisasiakkaitaan ja jonka valmennettaviin myös Madonna kuului.

Brittiversio 10 Years Younger-ohjelman Jon Denoris otti minut personal training- studionsa yhdeksi huippuvalmentajakseen, kunnes muutaman vuoden kuluttua uskalsin vihdoin kokeilla siipiäni ja perustin Lontoossa oman yrityksen. Menestyksekäs pt-yritykseni tuli tiensä päähän vasta, kun lensin synnyttämään Suomeen v. 2009. Oli aika sanoa bye for now uskollisille asiakkailleni Lontoossa. Lontoon vuodet vahvistivat ammatillista osaamistani ja kasvattivat itsetuntoani. Työssäni ylitin monesti itseni, kiitos minuun uskovien pomojen, jotka pistivät minut säännöllisesti epämukavuusalueelle- kirjoittamaan tieteellisiä artikkeleita lehteen, treenaamaan asiakkaita non-verbaalisesti ja opiskelemaan lisää biomekaniikasta.

Vuodet ulkomailla

Nämä vuodet ulkomailla ovat vaikuttaneet elämänkatsomukseeni ja arvoihini vahvasti. Olen nähnyt eri tapoja vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Näen ihmisen kokonaisuutena, mihin sekä sisäinen tila että ulkoinen ympäristö osaltaan vaikuttaa. Iän ja kokemuksen myötä olen ymmärtänyt, että pelkät personal trainerin ja ravintovalmentajan vinkit harvoin riittävät, vaan tarvitaan kokonaisvaltaista näkökulmaa asiakkaan tilaa arvioidessa ja tavoitteisiin pyrkiessä. Hyvinvointivalmentajana minusta onkin tärkeintä auttaa asiakasta löytämään arjen tasapaino antamalla eväitä elämänhallintaan. Omalla energisellä ja kannustavalla olemuksellani haastan asiakkaani ylittämään itsensä ja astumaan rohkeasti epämukavuusalueelle- alueelle, jossa tehdään tuloksia.

Fressi, Ylöjärvi 2009-2016, Personal trainer, Wellness Coach, ryhmäliikuntaohjaaja ja ryhmäliikuntavastaava v. 2012-2014

Vielä lasketun ajan jälkeenkin ohjasin tunteja silloisella Finnbodylla, nykyisellä Fressillä. Synnytin suloisen ja terveen pojan, ja jatkoin tuntien ohjaamista muutama viikko synnytyksestä. Vähitellen otin myös pt-asiakkaita ja perustin myös toiminimen Kuntopalvelu Porkkanan ensi kertaa. Fressillä toimiessani tein pitkää päivää enkä osannut sanoa ei. Niinpä vähitellen paloin loppuun. Ymmärsin, etten voi auttaa toisia, jos itse teen juuri päinvastoin kuin neuvon asiakkaitani. Niinpä vähensin asiakkaita ja viikkotunteja ja opiskelin hyvinvointivalmentajaksi. Koulutus antoi minulle valtavasti tietoa sekä asiakkaiden että itseni kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Kun tulin uudelleen raskaaksi, osasin jo kuunnella kehoani paremmin. Asetin terveyteni ja kehoni työn edelle.

Vammala 2016-

Pienen tyttövauvamme tultua maailmaan tein päätöksen, että en enää käytä työmatkoihini aikaa ja järkeistän ajankäyttöäni. Suoritin raskaana ollessani opettajan pedagogiset opinnot, ja aloitin päivätyöt lastentarhanopettajana. Aluksi Nokialla, sitten Häijäässä ja vihdoin Vammalassa. En kuitenkaan halunnut luopua ryhmäliikunnan ohjaamisesta, vaan edelleen ohjasin monet illat sekä Nokialla että Vammalassa tunteja yhteistyössä EasyFitin, Sastalaman Opiston, Vammalan Naisvoimistelijat Ry:n sekä sittemmin myös Kunnon Startti OY:n kanssa.

Vähitellen olen tullut lähemmäs unelmaani. Minulla on vihdoin alakerrassamme pieni pt-studio, jossa otan asiakkaita vastaan. Elämä on jatkuvaa tasapainon hakemista, työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, omien tarpeiden, muiden odotusten ja arvojen ristiriidan sietämistä. Virheistä oppimista, hetkeen tarttumista ja onnen löytämistä arjen pienistä hetkistä. Mennään niitä kohti.